19. YÜZYIL OSMANLI GÜMÜŞ MÜHÜR - HÜSEYİN RUŞEN / HİCRİ 1323
ÖLÇÜ: 25 MM
AĞIRLIK: 6 GR
19. YÜZYIL OSMANLI GÜMÜŞ MÜHÜR - HALİL HİLMİ / HİCRİ 1313
19.Yüzyıl. Osmanlı. Hakkâklar, üzerinde çalışacakları malzemeye göre özel kazıyıcı aletler geliştirmişlerdir. Sertlik derecesi az olan altın, gümüş ve sarı gibi madenler için çelik kalemler kullanılırdı. Usta, ahşap el mengenesine sıkıştırdığı işlenmemiş mührü bir elinde tutar, diğer elindeki çelik kalemle de yazısını hakkederdi. Sertlik derecesi daha fazla olan akik, kan taşı, fîrûze gibi taşlar için elmas kalemler kullanılırdı. Mühür üzerine tarih yazma ve imza atma geleneği Osmanlılar’la başlamıştır; ancak bazı sanatkârlar imza yerine sembolik işaretler kullanmışlar, bazıları da ünlü kişiler ve hanım müşterileri için kazıdıkları mühürlere saygılarından dolayı imza koymamışlardır. Eser kazıma kalitesi sebebiyle koleksiyonluk değer taşımaktadır.
ÖLÇÜ: 25 MM
AĞIRLIK: 5 GR
19. YÜZYIL OSMANLI MÜHÜR - SÜLEYMAN 1291
19.Yüzyıl. Osmanlı. Bronz yüksek kalite kazıma ve süsleme işçilikli şahıs mührü. Hakkâklar, üzerinde çalışacakları malzemeye göre özel kazıyıcı aletler geliştirmişlerdir. Sertlik derecesi az olan altın, gümüş ve sarı gibi madenler için çelik kalemler kullanılırdı. Usta, ahşap el mengenesine sıkıştırdığı işlenmemiş mührü bir elinde tutar, diğer elindeki çelik kalemle de yazısını hakkederdi. Sertlik derecesi daha fazla olan akik, kan taşı, fîrûze gibi taşlar için elmas kalemler kullanılırdı. Mühür üzerine tarih yazma ve imza atma geleneği Osmanlılar’la başlamıştır; ancak bazı sanatkârlar imza yerine sembolik işaretler kullanmışlar, bazıları da ünlü kişiler ve hanım müşterileri için kazıdıkları mühürlere saygılarından dolayı imza koymamışlardır. Eser kazıma kalitesi sebebiyle koleksiyonluk değer taşımaktadır.
ÖLÇÜ: 20 MM
19. YÜZYIL OSMANLI MÜHÜR - HACI ALİ AZMİ EFENDİ KAZIMASI / HİCRİ 1275 - HZ.ALİNİN AYAĞININ TOZU OLAYIM
19.Yüzyıl. Osmanlı. Son dönemin en önemli hakkaklarından "Azmi" Efendi kazımasıdır. Hakkâklar, üzerinde çalışacakları malzemeye göre özel kazıyıcı aletler geliştirmişlerdir. Sertlik derecesi az olan altın, gümüş ve sarı gibi madenler için çelik kalemler kullanılırdı. Usta, ahşap el mengenesine sıkıştırdığı işlenmemiş mührü bir elinde tutar, diğer elindeki çelik kalemle de yazısını hakkederdi. Sertlik derecesi daha fazla olan akik, kan taşı, fîrûze gibi taşlar için elmas kalemler kullanılırdı. Mühür üzerine tarih yazma ve imza atma geleneği Osmanlılar’la başlamıştır; ancak bazı sanatkârlar imza yerine sembolik işaretler kullanmışlar, bazıları da ünlü kişiler ve hanım müşterileri için kazıdıkları mühürlere saygılarından dolayı imza koymamışlardır. Eser hakkakı ve kazıma kalitesi sebebiyle koleksiyonluk değer taşımaktadır.
ÖLÇÜ: 20 MM
19. YÜZYIL OSMANLI DER KORİYİ UZUN BARA MUHTARI SANİ / HİCRİ 1253
ÖLÇÜ: 30 MM
19. YÜZYIL OSMANLI MÜHÜR - ŞEYH MAHMUDUN OĞLU SÜLEYMAN HOCA EFENDİYE AİT - AYETEL KÜRSİ YAZILI VE ASHABI KEYF
ÖLÇÜ: 55 MM
19. YÜZYIL OSMANLI MÜHÜR - KATIR KARİYESİ İMAMI ÇOLAKOĞLU HALİL /HİCRİ 1321
ÖLÇÜ: 30 MM
19. YÜZYIL OSMANLI MÜHÜR - TAŞ TEMUR KARİYESİ MUHTARI CİSMAN / HİCRİ 1325
ÖLÇÜ: 30 MM
19. YÜZYIL OSMANLI MÜHÜR - KANLI ÇOLAKOĞLU KARİYESİ MUHTARI HALİL / HİCRİ 1322
ÖLÇÜ: 25 MM
19. YÜZYIL OSMANLI - KOYUNHİSAR KAYMAKAMI MEHMED ŞAKİR EFENDİ / HİCRİ 1309
ÖLÇÜ: 30 MM
19. YÜZYIL OSMANLI MÜHÜR - EŞŞEYH ESSEYYİD ALİ MUHİDDİN / HİCRİ 1315
ÖLÇÜ: 30